Universiti Tanta

Universiti Tanta adalah antara Universiti tertua di Mesir.  Ia diasaskan pada tahun 1962 sebagai cawangan Fakulti Perubatan Universiti Alexandria.  Pada tahun 1973 ia bergelar Tanta Universiti dan ditadbir dibawah pengawasan Kementerian Pengajian Tinggi.

Sesuai dengan suasana kesekitaran dan pembangunan ekonomi di bandar ini, kos hidup adalah lebih rendah jika di bandingkan dengan bandar besar yang lain seperti Kaherah, Alexandria dan Mansoura.  Kebanyakan pelajar tinggal tidak jauh dari kampus yang terletak di dalam bandar Tanta itu sendiri. 

MedicMesir antara agen penempatan yagn menyumbang bilangan yang besar kepada bilangan pelajar perubatan dan pergigian.  Tanta antara Universiti yang masih mengamalkan sistem pengajian konvesional.  Yuran pengajian tahun pertama pada masa ini antara yang terendah hasil dari usaha runding MedicMesir dengan pihak pentadbir universiti berkenaan.

Pelajar-pelajar yang mengutamakan suasana kampus yang tenang dan jauh dari kesibukan kota mungkin universiti adalah pilihan terbaik.

Kursus Yang DItawarkan

SYARAT KELAYAKAN :​

PERGIGIAN = SPM (Aliran Sains)
Minima B (Semua Subjek)
PERUBATAN = SPM (Aliran Sains) DAN
Matrikulasi/Asasi/Diploma/Setaraf

Tempoh Pengajian :

5 Tahun

Medium Pembelajaran :

Bahasa Inggeris

Yuran : USD 4,000/sem

* RM16,000

Kos Hidup LEBIH RENDAH

* RM 500 - RM 700 sebulan

Pengurusan Rumah Sewa

* Setahun Pengajian

INFO PACK

Sila download Info Pack di sini

Call Now Button