Keindahan Syawal di Mesir: Pengalaman Seorang Pelajar Perubatan di University Alexandria

Salam sejahtera kepada semua pembaca yang dihormati! Saya, Ahmad, ingin berkongsi pengalaman menarik saya semasa menyambut Syawal di Mesir bersama rakan-rakan sekelas saya di University Alexandria. Kami merupakan pelajar perubatan yang bersemangat untuk menimba ilmu di negara asing.

Sewaktu Syawal tiba, kami dijemput oleh MedicMesir untuk menyertai program sambutan raya yang dianjurkan khas untuk pelajar antarabangsa. Kami sangat berbesar hati kerana dapat merasai kehangatan suasana raya di negara yang jauh dari tanah air.

Antara aktiviti menarik yang kami lakukan ialah menjalankan solat sunat raya di masjid bersejarah Al-Azhar, di mana kami dapat merasai keindahan seni bina Islam yang megah. Selepas itu, kami bersama-sama mengunjungi pasar raya tempatan untuk kuih-muih tradisional Mesir yang lazat.

Nama-nama rakan sekelas saya yang turut serta dalam pengalaman ini adalah Aisyah, Hafiz, Sarah, dan Ali. Mereka semua sangat mesra dan menyeronokkan, menjadikan suasana sambutan Syawal kami di Mesir lebih bermakna. Bagi saya mereka diibaratkan seperti keluarga saya disini.

Kami juga tidak melepaskan peluang untuk menjamu selera dengan hidangan juadah raya yang disediakan oleh keluarga-keluarga Mesir yang mesra dan penyayang. Mereka dengan ikhlas membuka pintu rumah mereka untuk kami, menjadikan kami merasa seperti di rumah sendiri. Kami berpeluang menikmati hidangan tradisional rakyat Egypt yang sangat lazat. Walaupun budaya mereka tidak sama dengan budaya kita di Malaysia, tetapi saya tetap terhibur dan seronok kerana berpeluang merasai sesuatu perkara yang tidak semua orang berpeluang untuk rasai ketika di sini.

Kesimpulannya, pengalaman menyambut Syawal di Mesir bersama rakan-rakan dari University Alexandria dan MedicMesir adalah satu pengalaman yang takkan kami lupakan. Ia bukan sahaja memperkukuhkan silaturahim di antara kami, tetapi juga memperkaya pengalaman kehidupan kami di sini. Saya pasti, kenangan indah ini akan terus menggamit senyuman di bibir kami setiap kali kita mengenangnya. Terima kasih MedicMesir atas pengalaman yang tak dilupakan ini!

Sekian, terima kasih.

Pelajar MedicMesir di Universiti Alexandria

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button