KES PELAJAR C SESI PENGAMBILAN SEPTEMBER 2012

Bismillahirahmanirahim, Assalamualaikum wbth,

1. Semoga sentiasa didalam rahmat dan pemeliharaan Allah swt.  Posting ini merujuk kepada kes pelajar C untuk sesi pengambilan September 2012 .


SURAT WARNING KEPADA PELAJAR C
2.  Seperti yang sedia maklum, semua pelajar telah pun tamat pengajian Tahun 1. Buat masa ini, pelajar di Mansoura telah menerima ‘Surat Warning’ dari pihak Universiti (seperti di lampiran). 
Dimaklumkan, beberapa Universiti akan mengeluarkan surat yang sama dalam masa terdekat. Ini adalah kerana buat masa ini, pihak EME hanya telah menghantar senarai nama pelajar sesi September 2012 hanya kepada Mansoura University dan untuk Universiti lain masih dalam proses.  Surat ini telah dikeluarkan kepada semua pelajar yang mempunyai C didalam SPM tanpa mengira agensi.

(klik imej)

PANDANGAN / PENERIMAAN PIHAK UNIVERSITI DAN PIHAK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MESIR TERHADAP ISU INI.
3. Buat masa ini, pihak Universiti telah bersedia dan bersetuju untuk menerima kumpulan pelajar-pelajar didalam kategori C Sesi 2012 atas alasan:-

a. Peraturan baru dan terkini untuk tidak menerima pelajar yang C didalam SPM hanya akan berkuatkuasa bermula sesi pengajian September 2013.  Rujuk notis dibawah yang hanya dikeluarkan pada 29hb Mei 2013.  Sila ambil maklum, notis ini bukan sekadar tidak menerima kemasukan pelajar yang ada C pada September 2013 tetapi sekaligus membatalkan semua Surat Tawaran yang telah dikeluarkan kepada mereka yang ada C (untuk pengambilan September 2013). Oleh itu pelajar yang C didalam SPM yang berminat mengikut sesi pengajian September 2013 membatalkan hasrat masing-masing.

(klik imej)
b. Senarai nama pelajar yang layak mendaftar untuk sesi pengajian September 2012 hanya sampai ke pihak Universiti setelah sesi pengajian 2012 telah tamat (Mei 2013).  Oleh itu, pelajar telah tamat atau hampir tamat peperiksaan Tahun 1. 
c. Sebagai usaha agar masalah yang sama tidak berlaku lagi, untuk Sesi 2013 pihak EME akan memaklumkan senarai nama pelajar yang sah mengikuti pengajian disetiap Universiti kepada pihak pentadbiran Universiti beberapa minggu ‘sebelum pengajian bermula’. Ini akan memudahkan urusan fail dan dokumentasi di Universiti diselesaikan jauh lebih awal.

TINDAKAN / USAHA MEDICMESIR MENYELESAIKAN ISU INI
4. Untuk urusan kes pelajar C  sesi September 2012. Alhamdulillah, dengan bantuan beberapa pihak di Kementerian Pendidikan,  MedicMesir telah mendapat laluan untuk menyelesaikan hal ini dengan beberapa syarat iaitu:-

a. Serahan beberapa dokumen terkini , Slip SPM / Keputusan Tahun 1 / NOC
b. Tiada lagi pelajar yang mempunyai C akan dibenarkan untuk mendaftar bermula sesi September 2013.

5. Untuk tujuan diatas, semua pelajar yang terlibat, diminta untuk mengisi link RAYUAN PELAJAR C SESI SEPTEMBER 2012 dan menghantar 3 dokumen diatas melalui email ke  shida.medicmesir@gmail.com sebelum hari Ahad, 23hb June 2013. 
Semua dokumen akan diserahkan ke Kementerian Pendidikan pada hari Isnin, 24hb June 2013. InshaAllah

6. Bagi pelajar yang tidak mempunyai NOC buat masa ini, sila abaikan dokumen NOC. Bagaimanapun, sila pastikan permohonan NOC telah dihantar. Mana-mana pelajar yang NOC nya ditolak, sila hantar surat rayuan ke KPT dengan kadar segera. 

7. MedicMesir didalam proses mendapat slip peperiksaan rasmi dari pihak Universiti dengan beberapa pindaan format untuk bagi tujuan memudahkan urusan tajaan. Sila rujuk di FaceBook group masing-masing untuk urusan ini

RAYUAN BAGI AGENSI LAIN SELAIN MEDICMESIR
8. Bagi pelajar agensi lain yang telah menghubungi MedicMesir bagi mendapatkan bantuan untuk menyelesaikan bantuan diatas, mohon lakukan perkara yang sama.  Anda akan dihubungi mengenai hal ini. InshaAllah.

9. Segala urusan dan pertanyaan mengenai isu ini , sila berhubung dengan Cik Shikin atau Cik Izzah di talian 03 8945 9030 / 019 365 4555

10. Mohon doa dari semua agar dipermudahkan segala urusan. Ameen.

Salam, 
UmmiMM

** Sila ambil maklum, Isu ini tiada kaitan dengan pelajar-pelajar Sesi 2011 dan terdahulu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button