Lim rancang jadikan Pulau Pinang bandar raya perubatan

GEORGE TOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng merancang menjadikan Pulau Pinang sebagai bandar raya perubatan yang menawarkan hospital terbaik, doktor berkemahiran tinggi dengan kos yang berpatutan.

Beliau berkata pada masa ini kerajaan negeri sedang berunding dengan satu pihak yang bercadang melabur RM1 bilion bagi meningkatkan kemudahan penjagaan kesihatan di negeri itu. 

“Kami sedang berbincang dengan Southeast Healthcare yang berminat untuk melabur RM1 bilion bagi mengembangkan industri penjagaan kesihatan,” katanya dalam sidang media di Komtar, di sini hari ini.

 Lim berkata pelancongan perubatan di Malaysia sedang berkembang pesat dan negara ini berada di kedudukan teratas dari segi penjagaan kesihatan menurut InternationalLiving.com. 

“Ranking ini bermakna kita mengatasi Amerika Syarikat dan Kanada, justeru kami akan bekerja keras untuk menjadikan Pulau Pinang sebuah bandar raya perubatan, sekali gus memperkukuh kedudukan nombor satunya,” katanya. 

Lim berkata sebarang perkembangan positif daripada perbincangan dengan Southeast Healthcare itu akan dimaklumkan kepada umum. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button