URUSAN NOC PELAJAR- PELAJAR TAHUN 2 KEATAS

Bismillahirahmanirahim, Assalamualaikum wbth, Semoga sentiasa didalam rahmat dan pemeliharaan Allah swt.

1. Posting ini adalah lanjutan dari pertemuan Agensi Penghantaran serta wakil IbuBapa/ Pelajar bersama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) pada 10hb September 2013. 

2. Antara perkara yang dibangkit kan adalah isu NOC. Alhamdulillah, Pengarah, Bahagian Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar, KPM, Tn. Hj. Ibrahim Bin Ali dengan jelas memaklumkan bahawa pihak KPM tiada halangan untuk mengeluarkan NOC kepada semua pelajar dengan syarat minima ‘Jayyid’ didalam peperiksaan terkini. 

3. Ini adalah PELUANG bagi pelajar-pelajar yang mempunyai C didalam SPM sebelum ke Mesir pada tahun 2012 dan sebelumnya. Ini adalah kerana pihak KPM akan mengenakan sekatan serta peraturan yang lebih ketat untuk pelajar yang ada C untuk Sesi 2013.

4. Status terkini, ada pelajar yang mendapat keputusan ‘Jayyid’ yang telah berjaya mendapat NOC, dan ada yang masih belum berjaya mendapatkannya. Kita juga faham bahawa pihak KPM amat sibuk dengan pelbagai urusan pelajar-pelajar Mesir buat masa ini.  

5. Untuk menyelesaikan hal ini, MedicMesir akan mengemukakan rayuan berkelompok kepada pihak KPM. Ini bagi memastikan urusan NOC ini dapat diselesaikan dalam masa terdekat.  

6. TINDAKAN PELAJAR
a. Mohon sekiranya, sesiapa yang masih belum menghantar permohonan agar menghantarnya terus kepada pihak KPM. Mohon jangan dihantar kepada MM. Borang boleh dipos atau serahan tangan.
b. Download borang disini.
c. Mohon isi BORANG RAYUAN BERKELOMPOK untuk urusan MM selanjutnya.
d. Sila isi sebelum 27hb September 2013.

7. Mohon agar dapat dihebahkan kepada semua yang terlibat. Rayuan ini perlu dibuat oleh semua pelajar dan bukan terhad kepada pelajar tahun 2 sahaja. Doakan agar dipermudahkan segala urusan. Ameen.

Salam,
UmmiMM

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button