7 Sebab Mengapa Mempelajari Perubatan Adalah Pilihan Kerjaya Yang Terbaik

Mengapa anda perlu belajar dalam bidang perubatan atau MBBS (Medical Bachelor and Bachelor of Surgery), seperti yang dikenali di Malaysia?

Dua tahun yang lalu telah menunjukkan kepada kita mengapa kerjaya doktor menjadi permintaan yang tinggi. Mereka telah menjadi wira yang menyelamatkan nyawa semasa satu wabak terburuk berlaku dalam sejarah dan telah berusaha untuk membangunkan vaksin yang telah menghalang berjuta orang dijangkiti COVID-19.

Apabila anda lulus dari MBBS, anda juga boleh menjadi insan yang sentiasa menjaga kebajikan masyarakat.

Berikut adalah 7 sebab hebat mengapa anda perlu belajar perubatan.

1. Kerjaya Yang Kekal Relevan

Secara umum, doktor sentiasa berada dalam permintaan yang tinggi. Mereka akan terus mendapat permintaan kerana orang ramai akan sentiasa memerlukan khidmat seorang doktor demi mendapatkan kehidupan yang sihat.

Jika anda sentiasa ingin membantu orang, ini adalah salah satu pekerjaan terbaik untuk anda. Sepanjang kerjaya anda, anda memberikan harapan untuk menyelamatkan nyawa orang lain dan menjaga kebajikan mereka.

“Doktor adalah profesi mulia yang banyak menyelamatkan banyak nyawa. Tanganmu kehidupan seorang makhluk bergantung, jangan pernah malas, kamu harus tahu itu.” -Kosngosan Quotes

2. Pilihan Kerjaya Yang Luas

Anda mungkin terfikir bahawa belajar perubatan hanya membenarkan anda menjadi doktor di hospital atau Pengamal Am (GP) swasta. Tidak semestinya.

Graduan perubatan mempunyai lebih 60 kepakaran untuk dipilih. Ia adalah rangkaian yang sangat luas, bermula daripada pediatrik (merawat bayi, kanak-kanak dan remaja) kepada psikiatri (merawat gangguan mental dan emosi) dan kesihatan awam (merawat komuniti dan mewujudkan dasar bukannya individu).

Dan siapa kata anda tidak boleh berkembang di luar perubatan? Anda boleh masuk ke dalam bidang penyelidikan, pengajaran, pengurusan, komunikasi, dan juga politik. Pada asasnya, anda akan mempunyai masa depan yang sangat cerah.

3. Profesion Yang Paling Dihormati Oleh Orang Sekeliling

Credit Image: Album MedicMesir

Pernah perasan bahawa setiap kali berlaku kecemasan dalam filem, seseorang akan menjerit “Adakah doktor di dalam rumah?!” Tiada siapa yang pernah bertanya “Adakah terdapat blogger/penulis di sini”.

Kerana kemahiran mereka, doktor masih menjadi rujukan kita semasa berlakunya krisis.

Orang mengaitkan doktor sebagai berpengetahuan, profesional, tenang di bawah tekanan dan dihormati. Apabila mereka bercakap, kita mendengar.

Selain itu, bayangkan betapa bangganya ibu bapa anda apabila mereka memberitahu orang ramai, “Anak saya seorang doktor.”

4. Berikan Yang Terbaik Daripada Diri Anda

Kerjaya dalam bidang perubatan akan melihat anda membantu orang dengan kerap, dan mengatasi cabaran yang akan menjadikan anda seorang yang lebih baik.

Apabila anda belajar perubatan, anda akan memulakan perjalanan yang akan memberikan anda perspektif baharu, nilai, kematangan dan daya tahan. Berurusan dengan halangan dan mengatasinya atas nama menyembuhkan orang lain akan benar-benar mengukir yang terbaik daripada diri anda.

5. Masa Depan Yang Terjamin

Tidak kira di mana anda berada di dunia, orang akan sentiasa memerlukan penjagaan kesihatan. Pekerja penjagaan kesihatan sentiasa mendapat permintaan tinggi, kerana mereka membantu orang ramai menjadi lebih baik daripada sebelumnya. Selagi orang sakit, akan sentiasa ada keperluan untuk kemahiran graduan MBBS.

Dan sudah tentu, telah didokumentasikan dengan baik bahawa doktor yang berpengalaman mendapat gaji yang lumayan. Ia mungkin sedikit mencabar apabila anda baru sahaja memulakan kerjaya anda (semua pekerjaan adalah seperti itu), tetapi apabila anda maju dalam bidang penjagaan kesihatan, gred gaji anda akan bertambah baik.

6. Berpeluang Menjelajah Dunia

Mempunyai ijazah MBBS membuka pintu kepada anda untuk mengamalkan perubatan di seluruh dunia. Kita memerlukan doktor di seluruh dunia, jadi laluan anda untuk peluang tersebut adalah global. Anda juga boleh menyertai badan amal atau NGO antarabangsa yang memberi anda peluang untuk membantu komuniti yang kurang bernasib baik.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda mungkin perlu memohon lesen untuk mengamalkan perubatan di negara tertentu.

Ijazah MBBS QIU memberi anda peluang untuk melakukan residensi anda di Amerika Syarikat (terima kasih kepada laluan US Medical Licensing Examination (USMLE) kami. Program ini juga diiktiraf sepenuhnya oleh majlis perubatan di beberapa negara di Asia Selatan, bermaksud anda boleh memilih untuk berlatih di sana selepas tamat pengajian.

7. Hidup Lebih Bermakna

Credit Image: Pinterest

Setiap pekerjaan ada cabarannya. Tetapi perubatan adalah benar-benar salah satu pekerjaan yang membawa anda cabaran yang berbeza setiap hari.

Bertemu pesakit baru dan menyelesaikan masalah yang berbeza akan menjadi perkara harian. Anda juga akan mempelajari teknik baharu dan menyesuaikan diri dengan teknologi terkini.

Pada penghujung hari, anda mungkin tahu mengapa anda ingin menjadi seorang doktor. Sesetengah orang diletakkan di bumi untuk membantu dan memberi inspirasi kepada orang lain. Dan walaupun perjalanan anda untuk belajar perubatan mungkin mencabar, jangan berputus asa.

وَمَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَلْتَمِسُ فِيهِ عِلْمًا سَهَّلَ اللَّهُ لَهُ بِهِ طَرِيقًا إِلَى الْجَنَّةِ

“Siapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan mudahkan baginya jalan menuju surga.” (HR Muslim, no. 2699).

Begitu juga dengan pelajar-pelajar yang menyambung perubatan melalui MedicMesir. Semuanya kini sudah bertebaran di muka bumi dan berkhidmat untuk masyarakat demi menyelamatkan nyawa setiap insan. Jika anda juga ingin menjadikan cita-cita anda menjadi kenyataan, kami mampu merealisasikan impian anda menjadi kenyataan. Boleh hubungi Kaunselor MedicMesir di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022 atau layari www.medicmesir.com untuk keterangan yang lebih lanjut. Jangan lepaskan peluang ini!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button