Bagaimana Untuk Menjadi Doktor Perubatan Di Mesir?

Perubatan adalah salah satu kursus pengajian yang paling menguntungkan di dunia. Sebaik sahaja anda membuat keputusan mengikut laluan kerjaya ini, anda tahu anda dijangka akan melalui banyak kerja dan berusaha keras untuk membuat yang terbaik. Walau bagaimanapun, semua usaha anda akan berbaloi pada akhirnya. Lagipun, menjadi doktor adalah salah satu profesion yang paling mulia dan paling bermanfaat di dunia.

Mungkin saya perlu mengingatkan anda bahawa MBBS iaitu Medical Bachelor and Bachelor of Surgery bukanlah salah satu daripada ijazah yang boleh anda perolehi dalam satu malam. Anda juga perlu tahu sebetulnya mengapa dan kenapa anda perlu belajar dalam bidang perubatan atau MBBS, seperti yang dikenali di Malaysia?

Kenapa Anda Ingin Menjadi Doktor?

Credit Image: Pinterest

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus membuat pertimbangan untuk belajar dalam bidang perubatan dan pembedahan. Antaranya:

  1. Peluang pekerjaan dalam kerjaya perubatan tidak akan berkesudahan.
  2. Jika anda suka bekerja dengan orang ramai, laluan kerjaya ini adalah yang terbaik untuk anda.
  3. Anda ingin membantu mereka yang memerlukan bantuan perubatan.
  4. Dengan membantu orang, anda dapat membebaskan mereka daripada kesakitan dan memberikan kegembiraan untuk mereka setiap masa. Bukankah itu sesuatu bagus?
  5. Mempelajari perubatan bukanlah kerja berseorangan sahaja sepanjang masa. Ia memerlukan kerja berpasukan. Oleh itu, anda boleh meningkatkan kemahiran kepimpinan anda dan kemahiran interpersonal anda.
  6. Bukan sahaja gelaran yang akan meningkatkan populariti anda, tetapi penghormatan yang orang akan berikan kepada anda juga adalah yang utama.
  7. Profesion seorang doktor juga akan meningkat di Mesir dan menyediakan penjagaan profesional bila mana ia diperlukan.

Mengapa Belajar MBBS di Mesir?

Selain tujuan dalam menjadi doktor, anda juga perlu tahu mengapa anda ingin menjadi seorang doktor di Mesir. Mesir ialah sebuah negara yang terletak di kawasan daratan Afrika dengan kolej bertaraf dunia untuk MBBS. Sistem latihan di Mesir menyediakan kualiti arahan yang sangat baik.

MBBS di Mesir menawarkan pengijazahan perubatan yang diterima di seluruh dunia. Mesir terkenal dengan pendidikan berkualiti tinggi yang menarik calon perubatan dari semua negara. Di samping itu, Mesir menawarkan anda kos kemasukan yang berpatutan, pilihan pendidikan yang lebih baik, kaedah pengajaran yang unggul dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berkualiti.

Bagi saya, Mesir ialah pilihan negara yang terbaik di Afrika untuk menjalani latihan MBBS di sana. Berikut merupakan sebab-sebab yang harus anda tahu dalam menjadikan Mesir sebagai pilihan untuk menjalani latihan MBBS anda:

a. Persekitaran Pendidikan Yang Berteknologi Tinggi

Tanggungjawab perubatan di klinik boleh diakses oleh pelajar tahun ketiga MBBS di Mesir, yang pada umumnya tidak boleh diakses di beberapa negara lain, menjadikannya kualiti yang terbaik untuk mencari MBBS dari Mesir.

b. Pilihan Yang Lebih Baik Untuk Pelajar Di Negara Teluk

Pelajar yang mencari pekerjaan selepas kursus MBBS dari Mesir juga telah mendapat peluang pekerjaan yang luar biasa di seluruh dunia, termasuk negara Eropah seperti Jerman.

c. Persekitaran Pembelajaran Yang Kondusif

Credit Image: Album MedicMesir

Selain itu, terdapat persekitaran mesra yang diwujudkan di kampus Kolej dan Asrama yang di mana seseorang pelajar tidak akan mudah ‘homesick’ sama sekali. Anda akan terlibat dalam pembelajaran secara terus sehingga perkara-perkara lain tidak akan mudah mengganggu anda. Tambahan pula, agak menarik untuk diperhatikan bahawa apabila anda datang untuk belajar di Mesir, mereka akan membuka beberapa kemudahan lain, termasuk insurans perubatan.

d. Tarikan Tradisional Yang Semula Jadi

Sungai Nil, aliran paling meluas di Afrika dan dunia, melalui negara ini, memberikan pemandangan yang luar biasa. Keindahan menawan yang ditemui di sepanjang tebing laluan air secara amnya boleh membuatkan pelajar tenang. Memandangkan kolej untuk mencari MBBS terletak di sepanjang tebing sungai Nil, secara amnya anda boleh menikmati tempat yang indah dan mengurangkan tekanan anda hari demi hari.

e. Universiti Bertaraf Dunia

Kolej-kolej Mesir diiktiraf oleh WHO, ECFMG, WFME, MCI, NMC, BDMC, MMC, dan lain-lain. Ukuran sokongan yang tinggi daripada pakar yang berbeza di seluruh dunia ini memberikan kelebihan kepada sistem pendidikan Mesir.

Adakah Mesir selamat untuk belajar?

Tidak perlu risau tentang keselamatan jika anda mempertimbangkan untuk belajar di Mesir. Mesir merupakan negara yang kurang jenayah dan anda tidak perlu risau tentang keselamatan anda. Lebih-lebih lagi, keselamatan yang ada di sini sangat canggih sehingga mereka tidak dapat melepaskan seorang pun yang membuat kacau ganggu kepada sesiapa. Insiden jenayah yang dilaporkan di Mesir adalah hampir 1 hingga 2% dalam tempoh 4 tahun yang lalu.

Apakah Bahasa Mempelajari MBBS di Mesir?

Bahasa rasmi Mesir ialah bahasa Arab. Walau bagaimanapun, bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar di kebanyakan universiti Mesir. Kursus MBBS diajar dalam Bahasa Inggeris. Jadi, rasa takut terhadap bahasa pengantar harus dihapuskan.

Dan ini memudahkan anda untuk belajar dalam bahasa Inggeris di mana bahasa yang telah bias akita pelajari dari kecil.

Bagaimanakah Pelajar Perubatan Dinilai?

Kurikulum mereka adalah berdasarkan templat MCQ untuk keseluruhan program perubatan.

Cara Masuk ke Universiti Perubatan di Mesir

Pelajar yang telah mencapai gred keseluruhan Thanaweyyah A’ama (atau Tawjihi, sijil sekolah menengah) 90% atau lebih tinggi dengan minimum 90% dalam Matematik dan Fizik akan dipertimbangkan untuk kemasukan. Proses pemilihan bergantung sepenuhnya pada markah peperiksaan akhir di sekolah menengah. Memandangkan menyertai fakulti perubatan sangat diingini dalam budaya Mesir, mereka yang diterima adalah pelajar yang terbaik di seluruh negeri.

Ijazah Sekolah Menengah lain yang setara yang diterima untuk kemasukan termasuk IGCSE, GCSE, Abitur, IB, BACC Perancis, Sijil Sekolah Menengah Kebangsaan dari Negara Arab. Penerimaan bergantung pada markah peperiksaan akhir, SAT atau sistem International General Certificate of Secondary Education (IGCSE). Subjek peperiksaan termasuk sains fizik (seperti kimia dan fizik), biologi, matematik dan bahasa.

Sesetengah universiti di Mesir memerlukan skor TOEFL/ IELTS. Untuk mendapatkan kemasukan ke salah satu sekolah perubatan Mesir, anda mesti berumur dalam lingkungan 17 dan 25 tahun.

Tempoh Pengajian

Tempoh MBBS di Mesir ialah 5 tahun dan 2 tahun sebagai Doktor Pelatih (housemanship) di hospital jika anda ingin berlatih sebagai doktor di Mesir. Doktor di Mesir akan menyelesaikan kerja kursus asas pendidikan perubatan mereka dalam tempoh lima tahun dan kemudian akan mendapat dua tahun latihan klinikal, menjadikannya keseluruhan tujuh tahun.

Jika Anda Memilih Kepakaran, Bilakah Anda Perlu Membuat Keputusan?

Pelajar memilih kepakaran mereka dan memohon untuk menetap selepas tahun latihan mereka, yang akan menjadi tahun ke-7 pengajian.

Apakah Peperiksaan Yang Perlu Anda Ambil?

Anda perlu lulus peperiksaan akhir tahun setiap tahun sehingga tahun ke-5. Dari situ, anda memulakan tahun amali di hospital kolej melakukan penggiliran klinikal di jabatannya selama 2 tahun. Akhirnya, anda lulus pada akhir tahun itu dengan ijazah sarjana muda dalam bidang perubatan. Anda secara rasmi dipanggil doktor, GP “pengamal am,” selepas tamat pengajian ini.

Adakah Kebanyakan Orang Lulus?

Ya! Jika anda gagal dalam mana-mana kursus, anda perlu mengulang semasa percutian musim panas atau anda perlu menghabiskan satu tahun lagi untuk menjalani peperiksaan semula, tetapi akhirnya kebanyakan pelajar menamatkan pengajian.

Beribu graduan dari MedicMesir kini telah berjaya membuktikan bahawa mereka mampu menamatkan pengajian dalam tempoh yang ditetapkan. Tambahan pula, kebanyakan daripada mereka yang telah berkhidmat di Malaysia dan ada juga di Mesir.

Credit Image: Album MedicMesir

Adakah Anda Mempunyai Latihan Tambahan Atau Adakah Anda Mula Bekerja Dengan Segera?

Tahun latihan sepatutnya membantu anda memilih kepakaran anda berdasarkan pengalaman klinikal yang anda miliki. Selepas tahun ini, anda memohon program residensi selama 5 tahun dalam kepakaran yang anda minati – penerimaan bergantung pada gred yang anda sepatutnya belajar untuk ijazah sarjana dalam kepakaran itu dan pada daya saing kepakaran tersebut.

Secara ringkasnya, untuk Menjadi Doktor Perubatan di Mesir, Apa yang Anda Perlu Lakukan ialah:

Langkah 1: Dapatkan Ijazah Sarjana Muda.

Langkah 2: Ambil Ujian Kemasukan Kolej Perubatan (MCAT).

Langkah 3: Dapatkan Ijazah Perubatan.

Langkah 4: Lengkapkan Program Residensi.

Langkah 5: Dapatkan Lesen.

Langkah 6: Dapatkan Pensijilan untuk Memajukan Kerjaya.

Berapakah Pendapatan Doktor Perubatan Di Mesir?

Seorang Doktor/Pakar Perubatan di Mesir biasanya memperoleh sekitar 21,600 EGP sebulan. Gaji berkisar antara 7,940 EGP (purata terendah) hingga 36,500 EGP (purata tertinggi, gaji maksimum sebenar lebih tinggi). Gaji ini berbeza mengikut tahun pengalaman dan kepakaran.

Apakah 10 Universiti Perubatan Teratas Yang Diluluskan Di Mesir?

Kami juga menyediakan kepada anda senarai universiti perubatan yang diluluskan di Mesir. Universiti-universiti ini juga menawarkan latihan perubatan yang bertaraf global.

Universiti-universiti ini menawarkan program perubatan yang berbeza kepada pelajar mereka. Pelajar dapat mengikuti program pengajian seperti anatomi, fisiologi biokimia, fisioterapi, kejururawatan, radiologi, kesihatan awam dan banyak lagi.

Program ditawarkan di peringkat sarjana muda, sarjana dan kedoktoran.

Sehingga kini 10 kolej/universiti Mesir telah diluluskan oleh NMC untuk latihan Perubatan. Mereka ialah:

  1. Universiti Ain Shams

2. Universiti Iskandariah

3. Universiti Kaherah

4. Universiti Helwan

5. Universiti Kafrelsheikh

6. Universiti Mansoura

7. Universiti Suez

8. Universiti Tanta

9. Universiti Zagazig

10. Universiti Menoufia

Harap penerangan di atas sedikit sebanyak membantu memberikan penerangan kepada anda untuk menjadi seorang doktor di Mesir. Tidak dinafikan bahawa perjalanannya cukup panjang tetapi peluang ini hanya akan ada sekali sahaja seumur hidup.

Jadi, sebelum hendak menjadi doktor anda perlu tempoh pengajian seperti yang dinyatakan. MedicMesir adalah platform yang tepat untuk merealisasikan cita-cita anda. Beribu graduan perubatan yang telah berjaya dalam pengajian mereka dan sudah 15 tahun pengalaman MedicMesir dalam arena membantu pelajar untuk lanjutkan pelajaran di Mesir.

Tunggu apa lagi? Ayuh daftar segera untuk sertai ambilan September 2022 di www.medicmesir.com atau jika inginkan khidmat nasihat, anda boleh hubungi Kaunselor MedicMesir di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022 (Cik Nisa).

Semoga menjadi seorang doktor yang berjaya buat ummah!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button