Mengapa Belajar Farmasi Menjadi Pilihan Masa Kini?

Apa Itu Farmasi?

Farmasi ialah sains menyediakan dan mendispens ubat perubatan. Kajian farmasi melibatkan kimia dan farmaseutik. Ahli farmasi ialah ahli profesional penjagaan kesihatan berlesen yang pakar dalam memberikan maklumat tentang ubat-ubatan dan kaedah rawatan yang berbeza kepada pesakit. Mereka mempunyai pengetahuan tentang semua jenis ubat, untuk kegunaan dan kesan sampingannya. Kadangkala, juga dipanggil ahli kimia. Ahli farmasi biasanya bekerja di farmasi dan boleh mengesyorkan ubat tanpa kaunter serta mendispens rawatan atau ubat yang ditetapkan oleh pengamal am. Terdapat pelbagai jenis ahli farmasi, termasuk ahli farmasi komuniti dan ahli farmasi hospital.

Mengapa Belajar Ijazah Farmasi

1. Merawat Dan Mencegah Penyakit

Anda mungkin ingin belajar farmasi jika anda mempunyai keinginan untuk membantu orang ramai melalui kerja anda. Sebagai seorang ahli farmasi, anda akan berada di barisan hadapan dalam rawatan dan pencegahan penyakit dalam masyarakat. Ini adalah aspek pekerjaan yang universal, yang bermaksud kemahiran yang dibangunkan semasa ijazah farmasi boleh digunakan di mana-mana sahaja di dunia.

2. Pesakit Mendapatkan Pusat Rawatan

Credit Image: Pinterest

Profesion ini sangat menumpukan kepada pesakit, kerana anda berkemungkinan menjadi orang pertama yang akan dilihat oleh pesakit untuk mendapatkan maklumat tentang penyakit mereka. Ahli farmasi sering disyorkan untuk memberikan nasihat perubatan jika simptom pesakit tidak teruk, bermakna mereka harus dapat menilai keperluan pesakit dan menanganinya dengan penuh perhatian.

3. Peluang Penyelidikan Dan Pembangunan Saintifik

Jika anda ingin menjadi seorang ahli farmasi, anda juga akan mempunyai pilihan untuk menjalankan penyelidikan saintifik dan peluang pembangunan di tempat kerja, yang boleh mengembangkan lagi pilihan kerjaya anda dan memperkenalkan kepelbagaian dalam peranan anda. Perlu dipertimbangkan bahawa universiti dan institusi penyelidikan juga merekrut secara langsung graduan farmasi, jika jenis kerja ini sesuai dengan minat dan bidang anda.

4. Membangunkan Pengetahuan Dan Kemahiran Lanjutan

Dalam kerjaya seperti ini, anda akan sentiasa belajar dan meningkatkan pemahaman anda tentang perubatan dan cara menilai dan merawat penyakit dengan lebih baik. Kemahiran pakar tambahan yang anda akan perolehi termasuk komunikasi profesional yang berkesan, pengendalian instrumentasi farmaseutikal dan pengetahuan undang-undang dan kebimbangan etika yang berkaitan dengan pembekalan ubat.

Credit Image: Pinterest

5. Kestabilan Pekerjaan

Sebagai graduan farmasi, anda juga akan mendapat manfaat daripada keselamatan pekerjaan, kerana kemahiran yang dipelajari dalam ijazah farmasi adalah khusus dan kepakaran ahli farmasi diperlukan di seluruh dunia. Pada 2019, dilaporkan bahawa 98% pelajar farmasi telah bekerja dalam tempoh enam bulan selepas menamatkan pengajian mereka.

6. Pilihan Kerjaya Yang Fleksibel

Kelayakan dalam farmasi boleh membawa kepada pelbagai peranan pekerjaan, yang selalunya menawarkan perkembangan profesional yang baik. Sebagai alternatif untuk menjadi seorang ahli farmasi, anda boleh menggunakan pengetahuan anda tentang perubatan untuk menjadi seorang saintis penyelidikan, penghubung sains perubatan, ahli farmakologi atau ahli toksikologi, antara profesion lain.

7. Akses Industri Yang Berbeza

Selain peranan pekerjaan yang berbeza, terdapat juga pelbagai bidang yang anda boleh masuki dengan ijazah dalam farmasi. Majoriti graduan menjadi profesional kesihatan, kerana kajian ini direka untuk jenis kerja itu, tetapi ramai pelajar farmasi juga terlibat dalam bidang perniagaan, jualan dan kewangan atau mencari kerja dalam industri penjagaan kanak-kanak, kesihatan dan pendidikan.

8. Kajian Berfokuskan Sains dan Matematik

Credit Image: Pinterest

Ijazah dalam farmasi menggabungkan matematik dan sains, khususnya biologi dan kimia. Jika anda mempunyai minat atau cemerlang dalam mata pelajaran ini, anda mungkin akan seronok belajar farmasi di universiti, kerana anda akan dapat mengembangkan kemahiran numerasi dan penyelesaian masalah anda untuk menggunakannya secara praktikal.

Di MedicMesir telah membuktikan bahawa para graduan telah berjaya menempuh alam pendidikan farmasi dengan begitu baik dan cemerlang. MedicMesir adalah platform yang tepat untuk merealisasikan cita-cita anda kerana kami membantu pelajar dengan memberikan khidmat yang terbaik sepanjang pengajian anda di Mesir. Ramai graduan pengajian farmasi kini telah berjaya menempatkan diri mereka di alam pekerjaan sebagai ahli farmasi dan ada juga yang telah membuka farmasi untuk memberikan khidmat yang terbaik bagi mereka yang memerlukan ubat-ubatan yang terbaik.

Tunggu apa lagi? Ayuh daftar segera untuk sertai ambilan September 2022 di www.medicmesir.com atau jika inginkan khidmat nasihat, anda boleh hubungi Kaunselor MedicMesir di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022 (Cik Nisa).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button