Nak sambung Medic di luar negara?

‘’Dah cuba macam-macam cara untuk dapatkan tempat ke IPTA. Keputusan yang diterima melepasi syarat minimum untuk sambung pengajian bidang perubatan. Dah cuba buat permohonan rayuan, hampir semua cara. Tapi masih belum ada rezeki untuk masuk ke IPTA. Dari dulu memang minat nak sambung bidang perubatan. Tapi universiti swasta terlalu mahal kos pengajiannya.’’
Tahu tak selain daripada universiti awam dan swasta di Malaysia yang menawarkan bidang perubatan, banyak lagi negara luar yang menawarkan bidang perubatan. Malah universiti-universiti tersebut diiktiraf oleh kerajaan Malaysia di bawah Malaysian Qualification Agency (MQA). Tetapi kos pengajian bergantung kepada universiti tersebut. Banyak pilihan universiti yang ada jika adik-adik berkemampuan untuk sambung belajar di luar negara. Tetapi banyak faktor yang perlu diteliti sebelum membuat keputusan yang tepat contohnya tempoh tahun pengajian yang lama perlu diambil kira.
‘’Universiti luar negara ada tawarkan bidang perubatan? Negara mana? Universiti mana tu?’’


1. Mesir
Universiti Al-Azhar

Menawarkan bukan sahaja program perubatan tetapi juga bidang pergigian. Antara universiti yang berprestij dan terkenal dengan kualiti pendidikannya dalam jurusan perubatan. Yuran pengajian sebanyak 8000 USD setahun dan tempoh pengajian selama 5 tahun.


Universiti Mansoura

Program yang ditawarkan ialah perubatan, pergigian dan juga farmasi. Salah satu universiti di Mesir yang menjadi pilihan pelajar Malaysia. Tempoh pengajian ialah 5 tahun untuk kursus pengajian perubatan, pergigian dan farmasi dengan kadar yuran pengajian sebanyak 8000 USD setahun.


Universiti Alexandria

Merupakan universiti penyelidikan awam di Alexandria, Mesir dan menawarkan dua jenis program perubatan, iaitu problem-based learning dan joint degree program with Manchester University. Universiti ini juga menawarkan program pergigian dan farmasi. Tempoh pengajian juga ialah 5 tahun dan yuran pengajian 8000 USD setahun.


2. Rusia
Kursk State Medical University

Tersenarai dalam ‘TOP 10’ universiti perubatan di Rusia. Memiliki facilities kampus yang lengkap untuk pelajar perubatan dan seramai 520 pelajar Malaysia telah menamatkan pengajian di universiti Kursk State Medical. Tempoh pengajian perubatan selama 6 tahun dan yuran pengajian yang tetap sepanjang tempoh pengajian.


Moscow State Medical University (MSMU)

Merupakan universiti tertua dan mendapat ranking terbaik di Rusia serta telah mendapat pengiktirafan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Bukan itu sahaja, MSMU juga mempunyai 7 buah hospital klinikal universiti. Menawarkan 6 tahun tempoh pengajian dan 8000 USD setahun untuk yuran pengajian.


Russian National Research Medical University

Universiti pertama yang mempunyai Fakulti Pediatrik di dunia. Universiti ini merupakan universiti perubatan kedua terbaik di Rusia dan tersenarai sebagai salah satu universiti perubatan terbaik di dunia. Menawarkan 6 tahun tempoh pengajian perubatan.


3. United Kingdom
University of Cambridge

Universiti ini menawarkan dua kursus perubatan iaitu Standard Course dan juga Graduate Course. Kursus perubatan yang ditawarkan, menyediakan pendidikan dan latihan yang terkini dalam bidang perubatan. Purata yuran pengajian ialah $82,984 dengan tempoh pengajian 6 tahun.
University of Plymouth (Peninsula Medical School)
Komited memberikan Pendidikan klinikal yang cemerlang, penglibatan sosial dan juga penyelidikan bertaraf dunia. Menawarkan tempoh pengajian perubatan selama 5 tahun berserta yuran pengajian sebanyak £41,100

Begitulah serba sedikit perkongsian mengenai cara pelajar- pelajar ingin menyambung medic di luar negara. Bagi mereka yang berminat untuk menyambung dalam bidang Perubatan atau Pergigian di Mesir, pendaftaran bagi sesi 2023 kini dibuka. Jom daftar sekarang! Klik pada link ini www.medicmesir.com atau anda boleh hubungi talian hotline MedicMesir di +60133023030

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button