Tentang Universiti Alexandria

Universiti Alexandria atau dalam Bahasa Arab disebut sebagai  جامعة الإسكندرية ialah sebuah universiti awam di Iskandariah, Mesir. Universiti ini ditubuhkan pada tahun 1938 sebagai satelit Universiti Fouad (nama yang kemudiannya ditukar kepada Universiti Kaherah), menjadi entiti bebas pada tahun 1942. Ia dikenali sebagai Universiti Farouk sehingga tahun 1952 apabila namanya ditukar kepada Universiti Alexandria. Taha Hussein ialah rektor pengasas Universiti Alexandria. Kini, merupakan universiti kedua terbesar di Mesir dan mempunyai banyak gabungan dengan pelbagai universiti untuk penyelidikan berterusan.

Universiti Alexandria ialah salah satu universiti terbesar di Mesir, dan universiti ketiga yang ditubuhkan selepas Universiti Kaherah dan Universiti Amerika di Kaherah. Universiti Alexandria mempunyai 21 fakulti dan 3 institut yang mengajar pelbagai jenis sosial, perubatan, kejuruteraan, matematik dan sains lain. Universiti ini mempunyai cawangan lain di Mesir,i luar Iskandariah di Damanhour dan Matrouh yang kemudiannya menjadi dua universiti bebas. dan Cawangan Antarabangsa di bandar New Borg El Arab. Cawangan lain telah ditubuhkan di luar Mesir di Juba, Sudan Selatan, dan di N’Djamena, ibu negara Republik Chad.

Pentadbiran

Abdelaziz Konsowa merupakan Presiden Universiti Alexandria. Diikuti oleh Ashraf Elghandour sebagai Naib Presiden untuk Pengajian Siswazah dan Penyelidikan, Wael Nabil sebagai Naib Presiden untuk Pendidikan dan Hal Ehwal Pelajar dan Mohamed Abdel Azim Aboul Naga, Naib Presiden Perkhidmatan Masyarakat dan Pembangunan Alam Sekitar.

Fakulti

Pada masa ia menjadi sebuah institusi bebas pada tahun 1942, ia mempunyai fakulti berikut:

Fakulti Pertanian

Fakulti Perubatan (1942)

Fakulti Sastera (1938)

Fakulti Perdagangan

Fakulti Kejuruteraan (1941)

Fakulti Undang-undang (1938)

Fakulti Sains (1942)

Pada tahun 1989, empat fakulti, terletak di Alexandria dan ditadbir oleh Universiti Helwan, telah dilampirkan ke Universiti Alexandria. Ini ialah fakulti pertanian, seni halus, pendidikan jasmani untuk lelaki dan pendidikan jasmani untuk perempuan.

Universiti Alexandria kini memegang 24 fakulti dan institut seperti berikut:

Fakulti Sastera (1938)

Fakulti Undang-undang (1938)

Fakulti Perdagangan (1942)

Fakulti Kejuruteraan (1942)

Fakulti Sains (1942)

Fakulti Pertanian (1942)

Fakulti Perubatan (1942)

Fakulti Farmasi (1947)

Fakulti Kejururawatan (1954)

Fakulti Pendidikan Jasmani untuk Perempuan (1954)

Fakulti Pendidikan Jasmani untuk Lelaki (1955)

Institut Kesihatan Awam Tinggi (1956)

Fakulti Seni Halus (1957)

Fakulti Pertanian (Saba Basha) (1959)

Fakulti Pendidikan (1966)

Fakulti Pergigian (1970)

Institut Pengajian Siswazah dan Penyelidikan (1972)

Fakulti Perubatan Veterinar (1975)

Institut Penyelidikan Perubatan (1975)

Fakulti Pelancongan dan Hotel (1982)

Fakulti Pendidikan Khusus (1988)

Fakulti Pendidikan Awal Kanak-Kanak (1989) 

Fakulti Pengajian Ekonomi & Sains Politik (2014)

Fakulti Pengkomputeran dan Sains Data (2019)

MedicMesir telah menghantar ramai pelajar Malaysia ke Mesir dalam bidang perubatan dan pergigian di Universiti Alexandria. Semestinya Universiti Alexandria adalah pilihan yang terbaik bagi mereka yang inginkan pengalaman belajar menggunakan teknologi yang tinggi serta kemudahan yang canggih. Tambahan pula, Universiti Alexandria ini terletak berhampiran dengan laut dan menjadi tempat tumpuan pelancongan daripada pelbagai negara. Amat sesuai bagi anda yang ingin merasakan peranginan laut dan bercuti ke tempat-tempat yang menarik di Alexandria.

Jadi, apa tunggu lagi? Jadikan impian anda menjadi nyata. Universiti Alexandria adalah tempat yang terbaik bagi anda yang ingin menyambung pelajaran dalam bidang perubatan. MedicMesir akan membantu anda menguruskan penempatan pembelajaran anda di sana.

Anda boleh sertai Taklimat MM yang diadakan setiap hari Sabtu, jam 10 hingga 12 tengah hari melalui aplikasi zoom untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci yang disampaikan oleh Ummi MedicMesir. Boleh hubungi hotline di talian http://www.wasap.my/60133023030/NakJadiDoktor untuk sebarang pertanyaan.

Selamat belajar di Universiti Alexandria!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button