Budaya Bersalaman Orang Mesir

Negara mesir merupakan negara kosmopolitan kerana ia merupakan gabungan sempurna dari pelbagai budaya. Budaya dan tradisi Mesir adalah seperti periuk lebur di mana pelbagai budaya dan tradisi telah digabungkan menjadi gambaran yang indah dan mentaliti yang merangkumi idea-idea baharu dan maju untuk mewujudkan suasana liberal yakni bebas di sekelilingnya.

Sikap liberal ini ditunjukkan dalam sikap mesra rakyat Mesir terhadap pelawat dan orang asing. Jika ditanya, rakyat Mesir akan sentiasa berkongsi jasa dan semangat mereka dengan rakyat yang jarang mereka lakukan.

Di Mesir, selain tarikan dan suasana budayanya yang mengagumkan, wajah orang ramai yang tersenyum menambah daya tarikan. Semua serpihan manis ini adalah bahagian terbaik dalam hidup di Mesir, yang akan kekal bersama anda sebagai kenangan selama-lamanya.

Kami memahami bahawa belajar di luar negara boleh menjadi pengalaman yang mengubah hidup dan sekiranya anda memilih Mesir, petua dan panduan ini akan mempertingkatkan perjalanan yang sememangnya indah dengan membantu anda memahami budaya dan etika di Mesir.

Kami mengesyorkan agar anda membaca panduan ini dengan teliti untuk meningkatkan kualiti hidup yang aman dengan orang Mesir.

Ketika Bersalaman

Lelaki memberi salam kepada Lelaki – Semasa pertemuan awal, berjabat tangan ringan dengan tangan kanan boleh diterima. Bagi rakan dan saudara mara, ciuman di kedua-dua pipi adalah perkara biasa. Dimulai dengan kanan ke kanan dan kemudian kiri untuk pergi ditambah pula dengan pelukan dan tampar belakang sambil bersalam dengan tangan kanan.

Wanita memberi salam kepada Wanita – Semasa pertemuan awal, berjabat tangan ringan dengan tangan kanan atau anggukan tanda pengakuan adalah munasabah. Bagi rakan-rakan dan saudara-mara, ciuman di kedua-dua belah pipi adalah cara terbaik. Mula-mula kanan ke kanan dan kemudian kiri ke kiri diiringi dengan pelukan dan sambil bersalaman dengan tangan kanan.

Salam antara Lelaki dan Wanita – Berjabat tangan adalah satu norma dalam keadaan tertentu. Mencium pipi juga disyorkan jika mereka sangat berkait rapat, tetapi ucapan yang paling biasa ialah menundukkan sedikit kepala dan ucapan “salaam aleikum” yang sepatutnya dibalas dengan “waaleikum us salam”.

Untuk pengetahuan para pembaca, di kalangan orang Mesir, sapaan merupakan bahagian penting dalam budaya. Ia boleh menjadi panjang dan sopan untuk bertanya kepada orang lain tentang keadaan mereka, bagaimana kesihatan mereka, kesejahteraan keluarga mereka dan pelbagai lagi.

Etika 

  1. Menyentuh keempat-empat jari ke ibu jari dengan tapak tangan menghala ke dalam dan kemudian menggoncangnya ke atas dan ke bawah digunakan untuk memberitahu seseorang supaya “bertenang” atau “tunggu sebentar”.
  1. Ruang peribadi antara ahli jantina yang sama disimpan pada tahap minimum. Kurang daripada panjang tangan adalah perkara biasa.
  1. Elakkan pakaian atas tanpa lengan dan skirt pendek atau seluar pendek apabila pergi ke jalan-jalan dan pasar. Skirt paras lutut boleh diterima dalam sesetengah senario perniagaan tetapi tidak lebih pendek daripada itu.
  1. Alkohol bukanlah sesuatu yang anda patut tawarkan kepada tetamu tempatan anda melainkan anda tahu dengan pasti bahawa mereka mengambilnya.
  1. Elakkan makan makanan bersama dengan tangan kiri anda, kerana ini digunakan untuk kebersihan diri. Tangan kanan digunakan untuk memberi salam, makan, melintas objek dan lain-lain yang bersesuaian.

Beginilah serba sedikit panduan dan cara bagi anda yang menyambung pengajian di Mesir. Tidak akan lari dari cara dan budaya Mesir yang sememangnya dari dulu diamalkan. Semoga mereka yang kini berada di Mesir, selamat menyambung pengajian di sana dan jangan pernah berputus asa.

Bagi anda yang teringin untuk sambung pengajian di Mesir, MedicMesir bersedia memberikan bantuan sepenuhnya kepada sehingga anda tamat belajar dan menyambung karier sebagai seorang Doktor. Sertai Taklimat MM setiap hari Sabtu jam 10 hingga 12 tengah hari untuk maklumat yang lebih terperinci. Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi Cik Nisa di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022 untuk panduan memilih bidang dan universiti pengajian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button