Sejarah Bandar Mansoura

Mansoura dalam bahasa Arab bermaksud ‘menang’. Bandar ini dinamakan sempena kemenangan Mesir ke atas Louis IX dari Perancis semasa Perang Salib Ketujuh.

Lokasi

Mansoura terletak di tebing timur cawangan Damietta di Sungai Nil, di wilayah Delta. Mansoura terletak kira-kira 120 km timur laut Kaherah. Di seberang bandar, di tebing bertentangan Sungai Nil, adalah bandar Talkha.

Sejarah

Mansoura telah ditubuhkan pada 1219 oleh anak saudara Saladin, Abu-Bakr Malik ibn al-Adil I (mereka juga dikenali sebagai Saphadin) dari dinasti Ayyubiyah. Selepas orang Mesir mengalahkan Tentera Salib semasa Perang Salib Ketujuh, ia dinamakan Mansoura (aka. “The Victorious”).

Dalam Perang Salib Ketujuh, Capetian telah dikalahkan dan dibuang; antara lima belas hingga tiga puluh ribu orang dari mereka gugur di medan perang. Louis IX dari Perancis telah ditangkap dalam Pertempuran utama Mansoura, dan dikurung di rumah Ibrahim bin Lokman, setiausaha sultan, dan di bawah pengawal sida Sobih. Saudara raja telah dipenjarakan di rumah yang sama. Sultan memberi rezeki kepada mereka. 

Rumah Ibrahim bin Lokman kini menjadi satu-satunya muzium di Mansoura. Ia terbuka kepada orang ramai dan menempatkan artikel yang pernah menjadi milik raja Perancis, termasuk tandas peribadi abad ketiga belas beliau. Muzium ini menjadi satu destinasi yang wajib dilawati oleh pelajar-pelajar yang belajar di Mansoura.

Budaya

Dialek Arab Mesir yang dituturkan oleh penduduk Mansoura adalah dialek Arab Mesir utara, dengan pengaruh yang ketara dari kampung-kampung luar bandar di sekeliling bandar, yang setiap satunya telah menyumbang kepada penduduk bandar selama ini. Terdapat beberapa persamaan dengan bahasa Arab Mesir Iskandariah dalam beberapa aspek sebutan.

Muzium Negara Mansoura pernah menjadi Dar Ibn Lockman, rumah tempat Louis IX dipenjarakan pada tahun 1250 semasa Perang Salib Ketujuh. Dipaparkan di muzium adalah pakaian mel dan pedang tentera salib, serta koleksi peta. Lukisan besar menggambarkan Pertempuran Mansoura.

Perpustakaan Negara cawangan Mansoura telah dirasmikan sebagai Perpustakaan Mansoura Mubarak.

Mansoura terkenal dengan gaya seni binanya, terutamanya Istana Shinnawi (selepas Mohamed Bek El-Shinnawi, ahli Parti Wafd). Ia dibina oleh seorang arkitek Itali pada tahun 1928. Masjid El-Saleh Ayoub El-Kebir adalah salah satu yang paling penting di Mansoura. Ia dibina oleh hamba Sultan yang setia dan terletak di Jalan Al-Sagha yang memisahkan “Mansoura Lama” dari bandar moden.

Seperti Kaherah, Alexandria dan Port Said, Mansoura adalah rumah kepada komuniti Yunani yang berkembang maju sehingga era Nasser, apabila ramai yang terpaksa pergi. Banyak kedai dan perniagaan yang lebih tua dan terbaik di sekitar bandar masih menggunakan nama Yunani asal mereka. Sekolah Inggeris Lama yang pertama di bandar ini telah ditubuhkan di tapak sekolah Yunani lama di kawasan Toriel, salah satu daerah kediaman yang secara tradisinya agak mewah di bandar itu.

Itulah Mansoura yang mempunyai sejarahnya yang tersendiri. Kini, Mansoura telah berkembang maju dan mempunyai penduduk yang ramai. Sejarah Mansoura juga menjadi kebanggaan bagi mereka yang membuat pengajian di Universiti Mansoura. 

Anda teringin melanjutkan pelajaran di Mansoura? MedicMesir mampu menjadikan mimpi anda menjadi nyata kerana telah terbukti beribu graduan MedicMesir yang telah berjaya menamatkan pengajian dalam bidang perubatan tak kira di Universiti Mansoura mahupun Universiti Al-Azhar, Universiti Alexandria dan Universiti Tanta.

Ayuh sertai Taklimat MM untuk informasi yang lebih mendalam yang dijalankan setiap hari Sabtu dari jam 10 hingga 12 tengah hari melalui aplikasi Zoom yang disampaikan oleh Ummi MedicMesir. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, anda boleh hubungi Cik Nisa di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022

Selamat maju jaya adik-adik!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button