5 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati Ketika Belajar Di Mesir

Umum mengetahui bahawa Mesir adalah sebuah negara yang penuh dengan sejarah dan dikatakan sebagai Bumi Para Anbiya’. Kini, Mesir juga boleh dijadikan sebagai salah sebuah negara perlu dilawati oleh orang ramai untuk menghayati keindahan dan keistimewaan negara Mesir itu sendiri.

Bagi anda yang menyambung pelajaran ke Mesir juga pasti tidak akan melepaskan peluang ini untuk menjelajah dan melihat sendiri destinasi-destinasi pelancongan yang menarik di Mesir. 

Jadi, jom lihat antara tempat boleh dilawati apabila anda berpijak di bumi Mesir.

1. Sinai

Sinai merupakan tempat peranginan tepi pantai. Sinai merupakan destinasi percutian yang wajib dilawati oleh orang ramai terutamanya bagi mereka yang sudah berkeluarga dan juga sesuai untuk remaja yang datang secara beramai-ramai.

Dari segi sejarah, terdapat banyak kepentingan agama di sini dan selama berabad-abad Sinai berkhidmat sebagai persimpangan untuk perubahan dan kemajuan. 

2. Taman Negara Ras Mohammed

Lebih 50,000 orang yang berkunjung di Ras Mohammed National Park yang merupakan profil lelaki iaitu Ras Mohammed terletak berhampiran dengan tebing. Di sini pengunjung berpeluang merasakan pengalaman ekosistem terumbu karang yang paling menakjubkan dan terdapat lebih 1,000 spesies ikan di Laut Merah yang boleh didapati di dalam taman.

Selain itu, orang ramai boleh mendapatkan pengalaman memancing, meneroka seluruh taman yang merangkumi padang pasir Pulau Tiran, pantai antara Nabq Protectorate dan pelabuhan Sharm el-Sheikh.

3. Hurghada

Pada awalnya, tempat ini adalah bertujuan untuk menyelam. Mutakhir ini, terdapat banyak NGO luar datang dengan mengembalikan garis pantai ini. Rata-rata pengunjung yang ke sini akan memulakan perjalanan dari perhentian di Hurghada dan terus ke laman Lembah Sungai Nil. 

Anda boleh menaiki bot atau feri untuk menemui tiga kawasan utama yang boleh diterokai iaitu Ad-Dahar, Sigala yang menyediakan banyak restoran dan kedai, dan gunung Gebel al-Afish yang indah. Sepanjang pantai juga terdapat resort dan hotel yang mewah.

4. Luxor

Monumen Luxor antara monumen yang menakjubkan dan mempunyai sejarahnya yang tersendiri iaitu anda akan menemui banyak sejarah yang tercatat di Luxor semasa meneroka tapak arkeologi. 

Jika dibandingkan dengan monumen lain di dunia anda akan lebih terpesona dengan reka bentuk monumen ini. Sungai Nil yang juga berhampiran dengan Luxor, mengalir secara langsung antara bandar moden dan nekropolis, makam dan kuil di tebing barat.

5. Kaherah

Kaherah dalam bahasa Inggeris disebut sebagai Cairo. Manakala, orang Mesir memanggil Kaherah dengan gelaran Umm ad-Dunya atau maknanya adalah Ibu Firman. Kaherah mempunyai kira-kira 20 juta penduduk dan menjadi daya tarikan utama bandar-bandar terbesar dunia dengan pemandangan bandar yang menakjubkan.

Di sini, pengunjung berpeluang melawati piramid Giza, pembinaan istana-istana yang indah dan masjid yang didirikan dengan hebat sekali. Kaherah yang merupakan ibu kota Mesir ini terletak di Sungai Nil dan di tengah-tengahnya terdapat Tahrir Square dengan Muzium Mesir yang luar biasa di mana anda berpeluang melihat sendiri artifak yang dikumupulkan dari makam Raja Tut. 

Demikianlah tempat-tempat yang anda boleh lawati di Mesir sekiranya anda berada di sini. Sebagai seorang pelajar yang menuntut ilmu di Mesir, pasti memanfaatkan masa cuti semester mereka dengan melawati tempat-tempat menarik yang ada di Mesir.

Bagi anda yang berminat nak menyambung pelajaran ke Mesir, MedicMesir boleh bantu memudahkan urusan anda dengan menyambung pengajian dalam bidang perubatan, pergigian dan farmasi. Kini, sudah 15 tahun MedicMesir berpengalaman menguruskan penempatan pelajar ke Mesir.

Bagi anda yang berminat, boleh terus hubungi Cik Nisa di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022 untuk mendaftar dan jika terdapat sebarang persoalan. Anda boleh layari medicmesir.com untuk info lanjut atau ikuti Taklimat MM yang dijalankan setiap hari Sabtu dari jam 10 pagi hingga 12 tengah hari. Taklimat disampaikan eksklusif oleh Ummi MedicMesir melalui aplikasi zoom.

Selamat meneroka bumi Mesir!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button