JOM! ‘Qurban @ Mesir’ 2010

Salam,

Menjelang Eidhul Adha yang bakal menjelang, MedicMesir mengelolakan Majlis Qurban di Mesir. Ibubapa yang berminat untuk mengambil bahagian di dalam Majli Qurban ini amatlah dialu-alukan.

Makluman mengenai Qurban: Unta / lembu : satu bahagian = 900LE atau RM540. Bagi yang berminat, sila isikan Borang JOM! ‘Qurban @ MESIR’ 2010. Insyallah, Majlis kenduri akan diadakan disetiap Muhafazah pada masa yang akan dikenal pasti kelak.!

Semoga Eidhul Adha tahun meninggal pengertian yang bermakna untuk semua anak-anak MedicMesir. Insyallah.

Salam,
ummiMM

————-

TAZKIRAH
Daripada Aisyah r.a Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: “Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Qurban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan qurban. Sesungguhnya haiwan qurban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah qurban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima disisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) qurban itu.” (Riwayat al-Tarmuzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)
Zaid bin Arqam berkata: “Mereka telah bertanya, Wahai Rasullullah, apakah Udhhiyah (Qurban) itu? Nabi Muhammad s.a.w. menjawab: “Ia sunnah bagi bapa kamu Nabi Ibrahim.” Mereka bertanya lagi: Apakah ia untuk kita? Rasulullah s.a.w. menjawab: “Dengan tiap-tiap helai bulu satu kebaikan.” Mereka bertanya: “maka bulu yang halus pula? Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud “Dengan tiap-tiap helai bulu yang halus itu satu kebaikan.” (Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button