Universiti Al-Azhar – Institusi Sains Islam Antarabangsa Terbesar

Universiti Al-Azhar ialah institusi saintifik Islam antarabangsa terbesar di dunia dan universiti ketiga tertua di dunia selepas Universiti Al-Zaytuna dan Universiti Al-Qarawiyyin. Ia terletak di Kaherah, Mesir. Sejarah mencatatkan bahawa Al-Azhar didirikan pada zaman awal kerajaan Fatimiyah di Mesir sebagai sebuah masjid yang dinamakan Masjid Kaherah, yang kemudiannya dinamakan Al- Azhar.

Sejarah Universiti Al-Azhar

Pada awal era Fatimiyah di Mesir, Al-Azhar telah ditubuhkan sebagai masjid yang dinamakan Masjid Kaherah. Masjid adalah markas penyebaran agama dan sains. Menurut penarafan global laman web WIPO Matrix untuk universiti dunia, Universiti Al- Azhar berada di kedudukan 36 di Afrika dan 2315 di peringkat global dalam kalangan universiti.

Al-Azhar Dan Pendudukan Perancis Di Mesir

Apabila Perancis menyerang Mesir di bawah pimpinan Napoleon Bonaparte pada tahun 1798 Masihi, para ulama Al-Azhar menyalakan revolusi terhadap mereka dari dalam Al-Azhar, yang dikenali sebagai revolusi Kaherah pertama dan kedua selepas pasukannya dengan kuda memasuki halaman Al-Azhar. Dan dia melemparkan Al-Quran dan merosakkannya. Dan masjid itu terkena kanun pada Cassel. Kejadian ini telah mencetuskan pengunduran Perancis dari Mesir. Pada tahun 1805 Masihi, para ulama Al-Azhar dapat memaksa Khalifah Uthmaniyah, gabenor Muhammad Ali Pasha, untuk menjadi pemerintah wilayah Mesir Uthmaniyah, setelah mereka mengambil piagam dan perjanjian untuk menegakkan keadilan antara mata pelajaran.

Peranan Universiti Al-Azhar

Kepentingan peranan Pusat Kajian dan Penyelidikan Populasi Islam Antarabangsa dalam menyebarkan kesedaran di kalangan penyelidik Mesir dan ekspatriat melalui kursus latihan yang menangani banyak isu yang membimbangkan masyarakat manusia di peringkat tempatan dan global.

Islam telah memuliakan dan menjaga manusia tanpa mempedulikan warna atau kepercayaan, yang disahkan oleh Imam Besar, Dr. Ahmed Al-Tayeb, Syeikh Al-Azhar, melalui menandatangani dokumen “Persaudaraan Manusia” di Abu Dhabi dengan Pope of the Vatican, menjelaskan bahawa Islam memberi perhatian dan perhatian yang besar kepada semua urusannya dan menyebarkan konsep undang-undang Islam yang betul berkenaan dengan isu kesihatan awam, dan isu penduduk khususnya.

Universiti Al-Azhar Menduduki Peringkat Tertinggi Di Mesir Dan Afrika

Al-Azhar’s Teeth menduduki tempat pertama di peringkat universiti Mesir. Universiti Al-Azhar mengumumkan bahawa pelajar lelaki Fakulti Pergigian di Kaherah memenangi tempat pertama, dan gadis pergigian di Kaherah memenangi tempat keempat, dalam pertandingan untuk pelajar kolej pergigian di peringkat universiti Mesir, yang diadakan. di dewan persidangan Fakulti Perubatan di Universiti Kaherah.

Bilangan universiti yang menyertai pertandingan itu mencecah 16 universiti Mesir, dengan penyertaan 1,200 pelajar. Presiden Universiti Al-Azhar merasmikan perluasan Jabatan Reumatologi dan Pemulihan di Universiti Hussein.

Laluan Harian Ke Kuliah Di Universiti Al-Azhar

Universiti Al-Azhar terletak di tengah-tengah Kaherah, yang menunjukkan ketersediaan semua pengangkutan awam seperti metro, dan terdapat nama stesen atas nama universiti, iaitu stesen Al-Azhar. Juga, terdapat pengangkutan peribadi dari teksi.

Subhanallah, telah terbukti dan ternyata bahawa Universiti Al-Azhar adalah tempat yang tidak asing lagi untuk dipelajari. Beribu graduan telah bertebaran di muka bumi dengan bidang pengajian masing-masing. Termasuklah graduan perubatan MedicMesir yang membuat pengajian di Universiti Al-Azhar, kini telah berjaya menempatkan diri mereka sebagai seorang doktor di sektor kerajaan mahupun swasta.

Anda juga boleh menjadi seorang doktor. Ayuh mendaftar dengan MedicMesir atau layari medicmesir.com untuk info yang lebih lanjut. MedicMesir juga menganjurkan Taklimat MM setiap hari Sabtu dari jam 10 hingga 12 tengah hari yang disampaikan oleh Ummi MedicMesir. Hubungi Cik Nisa di talian http://www.wasap.my/60197586167/MedicMesir2022 untuk khidmat nasihat dalam membuat pilihan kos dan universiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button